Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. internet sitesini ziyaretiniz esnasında kullanılabilecek çerezler ve benzeri teknolojiler hakkında bilgi vermek amacıyla işbu Çerez Politikası’nı hazırlanmıştır.
Leasing (finansal kiralama), bir yatırım malının mülkiyeti leasing şirketinde kalarak belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve sözleşmede belirtilen süre sonunda mülkiyetinin kiracıya devrini sağlayan bir finansman yöntemidir. Leasing bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmalıdır. Finansal kiralamada, finansal kiralamaya konu olan malın mülkiyet hakkı kiralayanda (Emlak Katılım), kullanım hakkı kiracıdadır. Sözleşme sonunda malın mülkiyet hakkı kiracıya devredilir.
Finansal Kiralamada genel olarak hukuki işlem yapma ehliyetine sahip tüzel kişiler, şahıs firmaları, her türlü ortaklıklar, anonim şirketler, limited şirketler, çiftçi, doktor, diş hekimi, serbest muhasebeci, avukat gibi meslek sahipleri ve hukuki işlem yapmaya yetkili diğer tüm kurum ve kuruluşlar Finansal Kiralama kullanabilir.
6361 Sayılı Kanunu’na göre; amortismana tabi her türlü taşınır ve taşınmaz mal leasing konusu olabilir. Ancak maddi olmayan duran varlıklar (patent hakkı, fikri ve sınai haklar), ara mamül, yarı mamül, yedek parça, sarf malzemesi niteliğindeki mallar leasing işlemine konu olamaz. Ayrıca lisanslı bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış nüshaları ve bütünleyici parça ve eklenti niteliği taşıyan parçalar da asli niteliğini korumak koşuluyla leasinge konu edilebilmektedir.
27.12.2011 tarihli Resmi Gazete'de Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren kararname ile belirlenen makine ve teçhizat grubunda yer alanların "Kararın yayın tarihinden sonra düzenlenen finansal kiralama sözleşmeleri" kapsamındaki kiralama ve teslimler için KDV oranı % 1 olarak uygulanmaya başlanmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 290’ncı maddesi gereği, finansal kiralama sözleşmelerine ilişkin kiracıların tabi olduğu muhasebe uygulamaları aşağıda özetlenmiştir: Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesinde Kullanılacak Hesaplar ve İşleyişleri (Kiracı):
Finansal kiralama sözleşmesindeki vadesi 1 yılı geçmeyen borçların izlendiği hesaptır. Finansal kiralama sözleşme tutarı bu hesaba alacak, kira ödemelerinin bugünkü değeri finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına borç ve bu iki tutar arasındaki fark da “302- Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyetleri” hesabına borç kaydedilir.
Finansal kiralama sözleşmesindeki vadesi 1 yılı geçmeyen borçlar ile kiralanan varlığa ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz ödenmemiş finansal kiralama borçlanma maliyetlerinin izlendiği hesaptır.
Finansal kiralama sözleşmesindeki vadesi 1 yılı aşan borçların izlendiği hesaptır. Finansal kiralama sözleşmesinde yer alan ve vadesi 1 yılı aşan borç tutarı bu hesaba alacak, kira ödemelerinin bugünkü değeri finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına ile borç ve bu iki tutar arasındaki fark da “402- Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyetleri” hesabına borç kaydedilir. Dönemsellik varsayımına uygun olarak dönem sonlarında, izleyen dönemi ilgilendiren tutar, “301-Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar” hesabına alacak, bu hesaba borç kaydedilir.
Finansal kiralama sözleşmesindeki vadesi 1 yılı aşan borçlar ile kiralanan varlığa ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz ödenmemiş finansal kiralama borçlanma maliyetlerinin izlendiği hesaptır.
Satıcı ödemeleri ile kira ödeme planlarının farklı para birimi cinsinden olduğu durumlarda, satıcı ödemesinin yapıldığı günkü kur dikkate alınarak ödeme planları sabitlenir ve bu aşamadan sonra kur riski doğmaz.
Evet, yatırım teşvik belgeli işlemler leasing’e konu olabilir. Teşvik belgesinin finansal kiralama işlemine konu olan kısmı -yatırım alt tutarını sağlamak şartıyla- kiralayan şirkete devredilmesi suretiyle, belgenin sağladığı tüm muafiyet ve avantajlardan kiracının yararlanması mümkündür.
En kısa sürede ilgili sigorta şirketi ile irtibata geçilerek hasar dosyasının açılması sağlanmalıdır.
6361 sayılı Kanun gereği leasing konusu malların sözleşme süresi boyunca tüm riskleri kapsayacak şekilde sigortalanması zorunludur. Sigorta primleri kiracı tarafından ödenir.
Kira planı kiracının faaliyet gösterdiği sektörün özelliklerine, kiracının nakit akışına ve projenin fizibilitesine bağlı olarak esnek bir yapıda düzenlenebilmektedir.
Kiralanan malın kiracıya mülkiyet devri sözleşmede yer alan ödeme süresinin bitiminde gerçekleştirilir.